We hebben de arbeidsmigranten hard nodig

Arbeidsmigranten zijn niet meer weg te denken uit ons land. De banen waar de Nederlander vaak zijn neus voor ophaalt moeten toch worden ingevuld. Ruim 400.000 Europeanen werken voor Nederlandse bedrijven. Deze arbeidsmigranten komen vooral uit Midden- en Oost-Europa. Zij werken in sectoren waarvoor weinig of geen Nederlandse arbeidskrachten zijn te vinden. Ondanks de hoge werkloosheid in ons land zijn veel mensen met een uitkering niet bereid om in bepaalde sectoren te gaan werken. Arbeidsmigranten verdringen dus geen Nederlanders op de arbeidsmarkt ze vullen de vacatures op die normaal open zouden blijven staan. In 2016 droegen arbeidsmigranten 11 miljard euro bij aan ons nationaal inkomen. Door arbeidsmigranten kunnen we groente en fruit uit Nederland in de supermarkten vinden en online pakketjes bestellen die de volgende dag worden bezorgd. Arbeidsmigranten leveren Nederland in economische zin daarom veel op, meer dan wat ze alleen voor zichzelf verdienen.

Arbeidsmigranten uit Polen

Werknemers uit Polen zijn één van de grootste en meest groeiende groep arbeidsmigranten in Nederland. Velen van hen werken in de Land en Tuinbouwsector.  Er zijn een tweetal groepen Poolse migranten te onderscheiden:  De eerste bestaat voornamelijk uit mensen die in Polen misschien wel werk kunnen vinden in sectoren zoals de bouw, industrie en land- en tuinbouw, maar daar in Nederland beter voor worden betaald. Zij hebben dan minder financiële zorgen dan wanneer zij in Polen werken. In Nederland zijn in vergelijking met andere migrantengroepen in deze sectoren meer Polen werkzaam. Een andere groep migranten zijn Polen die goed opgeleid zijn. Vaak zijn ze gefrustreerd en teleurgesteld door het ontbreken van passende carrièrevooruitzichten in Polen. Ondanks het feit dat veel Poolse werknemers een goede opleiding hebben gehad, werken zij in Nederland vaak toch niet in de banen waarvoor zij zijn opgeleid. Het werken in de land en tuinbouwsector houdt ook in dat je een grotere kans maakt op een bedrijfsongeval. Mocht je letsel oplopen dan kan je jezelf bij laten staan door een schade letsel advocaat. Als je in Zuid-Holland woont en werkt zou dat een letselschade advocaat gouda kunnen zijn.

De lonen zijn niet hoog

De Poolse arbeidsmigranten werken vaak voor lonen die onder de 10 euro per uur liggen. Het harde werken wordt op deze manier matig beloond. Veel Polen kunnen niet anders dan zich hierbij neerleggen.  Nu de Economie in landen zoals Polen aantrekt komen er steeds minder Poolse werknemers onze kant op. Ook Poolse werknemers die hier al jaren werken zien dit weer als een kans om in hun eigen vertrouwde land aan de slag te kunnen voor een acceptabel loon. Voor de Nederlandse arbeidsmarkt is deze ontwikkeling niet best. De vacatures die anders door Poolse werknemers zouden worden vervuld blijven dan openstaan en zullen er andere maatregelen getroffen moeten worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *